Meg Whitman: HP zvažuje návrat na trh se smartphony

25.09.2012 17:29

Po loňském odchodu Lea Apothekera, někdejšího výkonného ředitele, z vedení Hewlett-Packard se začaly dít věci. Samotná rezignace přinesla akciím 7% růst a dala zelenou několika k záhubě odsouzeným projektům, díky kterým si kalifornská firma chce ukrojit další podíly z trhu. Alespoň podle vyjádření CEO Meg Whitmanové pro Fox Business News…

Ještě jednou a lépe

„Naše cesta k  smartphonům vedla okllikou, tentokrát se musíme vydat správným směrem. Svému týmu ale říkám, že bychom neměli nic uspěchat. Musíme lidem bezpodmínečně nabídnout smartphone, protože v mnoha zemích se stal primárním IT zařízením,“ vysvětluje chystaný krok Whitmanová.

Společnost z Palo Alto nekoketuje se segmentem chytrých telefonů zdaleka poprvé, její mobilní divize (svého času nesoucí jméno Palm) byla jedním z průkopníků PDA se systémem Windows Mobile. Ovšem telefony nikdy netrhaly prodejní rekordy, ačkoliv nejnovější HP Pre3 není po hardwarové stránce žádné „ořezávátko“. Ovšem softwarově (pro většinu lidí) kulhal na obě nohy…

Odepsaný WebOS

Právě díky tomuto mobilnímu operačnímu systému z dílny HP skončil prodej telefonů Palm3 fiaskem. Systém postavený na Ubuntu se nedokázal v konkurenci iOS, Androidu a Windows Phone prosadit, vývoj nesměřoval k „lepším zítřkům“ a firma raději vypustila do světa jeho kód.

HP ovšem nedává od WebOS zcela ruce pryč a jeho další vývoj svěřila dceřiné společnosti Gram.

Téměř jistě tak chystaný přístroj nepoběží na vlastním operačním systému, nýbrž na jednom ze dvojičky Android nebo Windows Phone 8. Ten se díky vstřícným vztahům Hewlett-Packard a Microsoftu jeví jako pravděpodobnější možnost, nicméně se pořád jedná jen o domněnku.

Tajemstvím samozřejmě zůstává i vzhled telefonu, hardwarové specifikace nebo datum jeho představení.